Αρχική |  Site Map |  English
Η ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ & ΕΞΕΛΙΞΗ \ Η παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου για το χρήμα

Η παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου για το χρήμα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μια "ασυνήθιστη" παρέμβαση για τον ρόλο του χρήματος σήμερα παγκόσμιως. Λέμε ασυνήθιστη από την άποψη ότι οι προκαθήμενοι του στον "παπικό θρόνο" του Βατικανού δεν μας είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Αντίθετα συνηθέστερος ήταν ο ρόλος τους στην κάλυψη "οικονομικών σκανδάλων" μέσα στους κόλπους της ίδιας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας παρά να εκφέρουν λόγο καταγγελτικό. Είναι πλέον και αυτό μια σημαντική ένδειξη του είδους της "ενέργειας" που έχει αγκαλιάσει τον πλανήτη και επιφέρει μια γενικευμένη αλλαγή (ανύψωση) της συνειδητότητας. 

Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει σε άλλα κείμενα είναι αδύνατη η αλλαγή της ανθρώπινης συνειδητότητας χωρίς αλλαγή της συνειδητότητας του χρήματος. Ο παγκόσμιος οραματισμός για το χρήμα που εκτελούμε κάθε εβδομάδα γνωρίζουμε ότι έχει ήδη βοηθήσει πάρα πολύ να τεθούν τα θεμέλεια ώστε αυτή η ενέργεια της αλλαγής συνειδητότητας να γειωθεί αρμονικά και σε ευρεία κλίμακα σε όλο τον πλανήτη. Είμαστε κοντά στο να περάσουμε σε μια καινούργια φάση εκδήλωσης της ενέργειας για την οποία πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε παρακάτω την παρέμβαση του Πάπα Φρανγκίσκου: 

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η «νέα ειδωλολατρεία του χρήματος» 

Η ανισότητα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό ζήτημα των καιρών μας. Το περίεργο είναι ότι χάθηκε πολύς καιρός πριν μιλήσει γι’ αυτήν μία παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητα.
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας ποντίφηκας που έχει σπάσει όλους τους κανόνες της παποσύνης – έχοντας μέχρι στιγμής τη γενική επιδοκιμασία του κόσμου. Πρόσφατα επεκτάθηκε και στα Οικονομικά, με μια ρηξικέλευθη επιστολή, αποκηρύσσοντας τη «νέα ειδωλολατρία του χρήματος».
 
Όπως έγραψε ο Πάπας στην «αποστολική παρότρυνσή» του: "Η λατρεία αρχαίου χρυσού μόσχου έχει επιστρέψει με μια καινούρ­για και ανελέητη μορφή, αυτήν της ειδωλολατρίας του χρήματος και της δικτατορίας μιας απρόσωπης Οικονομίας, από την οποία λείπει ο πραγματικά ανθρώπινος σκοπός. Η παγκόσμια κρίση που επηρεάζει την Οικονομία ξεγυμνώνει τις ανισορροπίες της και, πάνω απ’ όλα, την απουσία πραγματικής μέριμνας για τις ανθρώπινες υπάρξεις".
 
Οι σκέψεις του για τις ανισότητες στα εισοδήματα «καίνε» πραγματικά:

"Πώς μπορεί να μην είναι είδηση το ότι ένας ηλικιωμένος άστεγος πεθαίνει από έκθεση στο κρύο, αλλά να είναι είδηση ότι το χρηματιστήριο χάνει δύο μονάδες; Αυτό είναι ένδειξη αποκλεισμού. Μπορούμε να ανεχόμαστε να πετάμε φαγητό, ενώ δίπλα μας πεινάνε άνθρωποι; Αυτό είναι ένδειξη ανισότητας".
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει έκφραση στο συναίσθημα και την αδικία του ανοσιουργήματος της μετα-χρηματοπιστωτικής κρίσης με τρόπο που σπάνια έχει διατυπωθεί από τότε που διαλύθηκε το κίνημα Occupy Wall Street. Σε αντίθεση με το Occupy, που έστρεψε προς τα έξω την οργή του, ο Πάπας Φραγκίσκος στήριξε τον θυμό του με δύο εσωστρε­φή συναισθήματα, οικεία σε κάθε απόφοιτο καθολικών σχολείων: ντροπή και ενοχή, ώστε να κάνει την Οικονομία ζήτημα προσωπικής ευθύνης. Αυτό είναι σημαντικό.  
Τελικά, όπως σωστά διαπιστώνει ο Πάπας Φραγκίσκος, η ανισότητα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα των καιρών μας – για τον καθένα, όχι για τους φτωχούς μό­νο. Το μόνο περίεργο είναι ότι άργησαν τό­σο πολύ οι διεθνείς προσωπικότητες να το θίξουν και να τραβήξουν την προσοχή στην εισοδηματική ανισότητα.

Μέσα σ’ αυτό το τέλμα της οικονομικής σύγχυσης ακούγεται ο καθαρός λόγος του Πάπα Φραγκίσκου:
Ορισμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις θεωρίες trickle-down («διάχυση οικονομικών οφελών από πάνω προς τα κάτω», δηλαδή, πλουτίζουν κάποιες μικρές ομάδες πληθυσμού στην κορυφή τής κοινωνικής πυραμίδας, ώστε, όταν αυτές χορτάσουν, ο πλούτος που θα ξεχειλίσει να διαχυθεί στις αμέσως κατώτερες βαθμίδες κ.ο.κ.), που υποστηρίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη, με την ενθάρρυνση της ελεύθερης αγοράς, θα κατορθώσει αναπόφευκτα να φέρει περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερους αποκλεισμούς στον κόσμο. Αυτή η άποψη, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα, εκφράζει μια ακατέργαστη και αφελή εμπιστοσύνη στην καλοσύνη εκείνων που κατέχουν την οικονομική εξουσία και στις αγιοποιημένες δομές του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος. Εντωμεταξύ, οι αποκλεισμένοι περιμένουν ακόμα.
 
Είναι μια ιστορική και θαρραλέα δήλωση, κυρίως επειδή σπάνια ακούγεται από τον κλήρο. Υπήρξαν κριτικές και από άλλες εξέχουσες μορφές της θρησκείας παλαιότερα, αλλά δεν έμειναν. Το 2008, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ αντιπαράθεσε τον Μαρξ απέναντι στις δυνάμεις του «αχαλίνωτου καπιταλισμού» και ο Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ απαξίωσε τους οικονομικούς παράγοντες ως «ληστές τραπεζών και άρπαγες ιδιοκτησιών», αλλά οι φωνές αυτές σκεπάστηκαν από την πλημμυρίδα των κερδών των μεγάλων εταιρειών.
Την εποχή εκείνη, τέτοιες κριτικές φαίνονταν υπερβολικές. Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά σε μια εποχή που το έδαφος φεύγει κάτω από τα πόδια μας. Επίσης, οι πάπες αρέσκονταν να αφήνουν κατά μέρος το συ­γκεκριμένο θέμα της οικονομικής ανισότητας, προκειμένου να επικεντρώνονται σε κοινωνικά ζητήματα. Άλλωστε, τα πλούσια άμφια και ο τεράστιος πλούτος της Εκκλησίας, καθώς και τα σκάνδαλα που κατακλύζουν την τράπεζα του Βατικανού, δεν τους επέτρεπαν να υψώνουν δυνατή φωνή για θέματα λιτότητας.
 
Ο καπιταλισμός θεωρούνταν πάντοτε ως μια αμοραλιστική επιδίωξη, όπου οδηγός δεν ήταν το «καλό» ή το «κακό», αλλά μόνο το «κέρδος» και η «ζημία». Θα είναι πολύ δύσκολο θα διατηρηθεί η πεποίθηση αυτή τα αμέσως επόμενα χρόνια.
 
[Πηγή: της Heidi Moore, The Guardian, 27/11/2013, http://www.theguardian.com /commentisfree/belief/2013/nov/27/pope-francis-inequality-biggest-issue-our-time]

:: Ταυτότητα :: Κόμβος Πλανητικής Αλληλεγγύης :: “BY PASS” ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ – ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ :: Δημιουργία Λογαριασμών Αλληλεγγύης & Συμπόνοιας σε Τράπεζες, Σούπερ Μάρκετ και άλλους θεσμούς με τη θαυμαστή δύναμη της μόχλευσης (πολύ μικρή οικονομική συμμετοχή αλλά από πολλούς ανθρώπους) :: Ομαδικές Εργασίες Πλανητικής Υπηρεσίας :: Νέα - Ανακοινώσεις :: ΟΜΙΛΙΑ - ΚΑΡΜΑ & ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ :: Κείμενα Κλειδιά των "Δυνάμεων του Φωτός" :: Η Μεγάλη Ενεργειακή Κρούση :: ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΦΟΓΕΝΕΣΙΣ - Η Τέχνη & Επιστήμη της Συνειδητής Δημιουργίας :: Ανοιχτή Γραμμή Πνευματικής Καθοδήγησης :: Κείμενα Κλειδιά στη Συνειδητή Δημιουργία :: Επικοινωνία :: Παγκόσμιος Οραματισμός για το Χρήμα :: Βίντεο Αρχείο "Παγκόσμιου Οραματισμού για το Χρήμα" :: Εξελίξεις που έχουν προκύψει από τον Οραματισμό :: Η νέα φάση εξέλιξης του Παγκόσμιου Οραματισμού για το Χρήμα :: Επίκληση-Προσευχή για την Ελλάδα :: ΕΛΛΑΔΑ-ΚΑΡΜΑ-ΧΡΕΟΣ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ :: Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ-ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ DNA :: ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ) ::


 Login   Υπενθύμιση κωδικού  
active³ 4.8 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης