Αρχική |  Site Map |  English
Αρχική \ Κόμβος Πλανητικής Αλληλεγγύης \ “BY PASS” ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ – ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ

“BY PASS” ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ – ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ

 

Είτε μας αρέσει είτε όχι η οικονομική κρίση είναι εδώ και έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην οικονομία το οποίο απλώνεται από χώρα σε χώρα και προφανώς θα διαρκέσει αρκετά.  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο μέγας ασθενής της εποχής μας και οι ειδικοί περί τα οικονομικά δηλώνουν έκπληκτοι, αιφνιδιασμένοι και εφαρμόζουν πυροσβεστικά μέτρα που δημιουργούν νέα προβλήματα, άρα γρήγορες λύσεις μην περιμένετε. «Όταν τα χάνει ο ψάλτης ξεροβήχει» έλεγαν στο χωριό μου.

Μέχρι όμως οι επαΐοντες να βρουν τις αιτίες και ποιες αλλαγές χρειάζονται σ΄ αυτό το σύστημα, εμείς θέλουμε και έχουμε υποχρέωση, να συνεχίσουμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε, να διασκεδάζουμε, ακόμα κι όταν αυτό φαίνεται  δύσκολο. Θα ρωτήσετε βέβαια τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σ΄ ένα τέτοιο οικονομικό έμφραγμα.

Η απάντηση είναι απλή, επιβάλλεται άμεσα ένα “ by pass”! Όπως καταλαβαίνετε πρέπει ν’ ανοίξουμε ένα δρόμο για να ξεμπλοκάρουμε τη ροή της οικονομικής δύναμης. Και αυτό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν ήταν πάντα το χρήμα.

Η οικονομία άρχισε με την πρώτη συναλλαγή και ακόμα και  τώρα εξαρτάται από την ικανότητά μας να παράγουμε , να δημιουργούμε και να συναλλασσόμαστε με τους άλλους. Το χρήμα  επινοήθηκε αργότερα και έδωσε τεράστια ώθηση στην οικονομία, μα η σημερινή κρίση έχει επηρεάσει κάθε δομή που το χρησιμοποιεί. Έχει αφήσει ανέγγιχτο όμως κάτι άλλο! Την πρωταρχική βάση της οικονομίας, τη συναλλαγή.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε επομένως ένα σύστημα ανταλλαγών που αντιγράφει την πρωτόγονη διαδικασία και την προσαρμόζει στην εποχή μας αξιοποιώντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη σύγχρονη ικανότητα οργάνωσης και ό,τι άλλο χρειαστεί. Αυτή ακριβώς η διαδικασία παρακάμπτει το χρηματοοικονομικό σύστημα και τα προβλήματά του και εφαρμόζεται ήδη – με διάφορες μορφές - σε όλες τις χώρες από όπου πέρασε το ΔΝΤ, διευκολύνοντας πάρα πολύ τη ζωή των ανθρώπων. Λειτουργεί καλλίτερα σε τοπικό επίπεδο συνήθως, καθώς οι άνθρωποι γνωρίζονται,  και μπορούν να συναντηθούν εύκολα, υπάρχει εμπιστοσύνη και κοινή στάση ζωής
Μπορείτε να μιλήσετε αρχικά στους φίλους σας και να φτιάξετε μια ομάδα στην περιοχή σας. Για ν’ αρχίσει να λειτουργεί χρειάζεται μια συγκέντρωση με περισσότερα από έξι άτομα όπου θα γίνει συζήτηση- ενημέρωση και θα συμφωνηθούν οι πρώτες ανταλλαγές. Ταυτόχρονα θα αναλάβει κάθε μέλος ένα ρόλο. Κάποιος θα δημιουργήσει ιστοσελίδα και θα καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας ή θα καταγράφει σε κατάλογο. Κάποιος άλλος θα είναι ταμίας ή θα αναλάβει να κοινοποιήσει την λειτουργία της ομάδας στον τοπικό τύπο και άλλοι να μιλήσουν σε νέα μέλη. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή συνδρομή για να καλύψει έξοδα επικοινωνίας και ό,τι άλλο δεν μπορούν να προσφέρουν τα ίδια τα μέλη.

Προβλέποντας με διορατικότητα τις σύγχρονες ανάγκες μπορούμε να αγκαλιάσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την πρακτική. Είναι μια ευκαιρία για αλληλοσυμπαράσταση, για βαθύτερη γνωριμία και επικοινωνία, αλλά και συντονισμό σε πρακτικό επίπεδο με σκοπό όλοι να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τις αναπόφευκτες δυσκολίες..

Αρχικά μπορούμε να ανταλλάξουμε το χρόνο και τις γνώσεις μας ή τις ικανότητές μας -ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές- και αργότερα αντικείμενα που κατασκευάζουμε ή απλά δεν χρειαζόμαστε.  Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να προσφέρει μαθήματα αγγλικών και παράλληλα χρειάζεται κάποιον να επισκευάσει την τηλεόρασή του ή να τον βοηθήσει να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση. Αυτό καταχωρείται σε μια ιστοσελίδα, όπου μπορεί να βρει τις αγγελίες κάποιων άλλων που τον εξυπηρετούν και να μιλήσει μαζί τους, συμφωνώντας  μια ανταλλαγή. Έτσι εξοικονομεί χρήματα για άλλες δαπάνες ενώ έχει καλύψει και την ανάγκη που είχε, έχει εξυπηρετηθεί χωρίς να ξοδέψει χρήματα. Παλιότερα αυτό γινόταν γράφοντας καταλόγους.

Πολύ εύκολα μπορεί κανείς να ανταλλάξει μουσική, ταινίες, βιβλία και ακόμα να  ανταλλάξει χώρο για διακοπές, να βρει παρέα και να μοιραστεί τα έξοδα για ενδιαφέροντα ταξίδια. Μπορούμε επίσης, να κερδίσουμε σημαντικές εκπτώσεις από καταστήματα σε τοπικό επίπεδο, ή αργότερα από αλυσίδες π.χ. Super Market που λειτουργούν υποκαταστήματα τους σε πολλές πόλεις σαν μια μεγάλη ομάδα καταναλωτών που θα είμαστε και χίλια δυο άλλα. Είναι όπως βλέπετε ένα σύστημα όπου κανείς δεν χάνει, αλλά μπορεί να καλύψει ανάγκες χωρίς χρήματα, να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους και να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.

Αναζητώ ανθρώπους που θα ήθελαν να προσφέρουν λίγο από το χρόνο τους σ΄ αυτή την ιδέα προς όφελος όλων. Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα
Επικοινωνήσετε μαζί μου για κάθε σχετική πληροφορία στο generita2012@gmail.com

Μαργαρίτα Γκενέ
Χημικός


Περισσότερα για τα Τοπικά Συστήματα Ανταλλακτικού Εμπορίου, μπορείτε να δείτε στις ιστοσελίδες
www.lets-linkup.com,
www.letslinkuk.net,
www.bradfordlets.org (Μπράντφορντ),
www.brixlets.org.uk (Μπρίξτον),
www.norlets.org.uk ( Νόριτς )
www.readinglets.ik.com, (Ρέντιγκ)
http://ptbolets.50webs.com, ( Πήτερμπορο) 
www.letslinklondon.org.uk , του Συστήματος του Λονδίνου που συνδέει τα Τοπικά

www.sel-terre.info, Γαλλία
www.tauschringe.de,
www.regiotauschnetz.de,
www.tauschringportal.de,
www.tauschringadressen.de,  Γερμανία 
www.lets.org.au , για την Αυστραλία
www.tauschkreis.net. για την Αυστρία,

 

 


Λίστα e-mails

Δήλωσε συμμετοχή ελεύθερα και γίνε ο επόμενος ζωντανός και φωτεινός κρίκος της παγκόσμιας αλυσίδας του New Earth Network, απλά πληκτρολογώντας στο παρακάτω πεδίο το e-mail σου και πατώντας στη συνέχεια το σύμβολο +:: Ταυτότητα :: Κόμβος Πλανητικής Αλληλεγγύης :: “BY PASS” ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ – ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ :: Δημιουργία Λογαριασμών Αλληλεγγύης & Συμπόνοιας σε Τράπεζες, Σούπερ Μάρκετ και άλλους θεσμούς με τη θαυμαστή δύναμη της μόχλευσης (πολύ μικρή οικονομική συμμετοχή αλλά από πολλούς ανθρώπους) :: Ομαδικές Εργασίες Πλανητικής Υπηρεσίας :: Νέα - Ανακοινώσεις :: ΟΜΙΛΙΑ - ΚΑΡΜΑ & ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ :: Κείμενα Κλειδιά των "Δυνάμεων του Φωτός" :: Η Μεγάλη Ενεργειακή Κρούση :: ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΦΟΓΕΝΕΣΙΣ - Η Τέχνη & Επιστήμη της Συνειδητής Δημιουργίας :: Ανοιχτή Γραμμή Πνευματικής Καθοδήγησης :: Κείμενα Κλειδιά στη Συνειδητή Δημιουργία :: Επικοινωνία :: Παγκόσμιος Οραματισμός για το Χρήμα :: Βίντεο Αρχείο "Παγκόσμιου Οραματισμού για το Χρήμα" :: Εξελίξεις που έχουν προκύψει από τον Οραματισμό :: Η νέα φάση εξέλιξης του Παγκόσμιου Οραματισμού για το Χρήμα :: Επίκληση-Προσευχή για την Ελλάδα :: ΕΛΛΑΔΑ-ΚΑΡΜΑ-ΧΡΕΟΣ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ :: Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ-ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ DNA :: ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ) ::


 Login   Υπενθύμιση κωδικού  
active³ 4.8 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης